Waarom dat ‘Almelo’-logootje?

Ik kom oorspronkelijk uit Enschede, de bruisende universiteitsstad van oostelijk Nederland. Daar waar uitgaan een feest is, met cultuur, stampvolle cafés met studenten, de enige campus, de stad van  FC Twente. Je ideale thuis.

Toch heb ik deze bruisende metropool verlaten voor een ‘dorpje’ een paar kilometer noordelijk, Almelo. Waarom? Ten eerste, hier lopen de mooiste vrouwen rond. Ten tweede is dit de natuurlijke thuishaven van een beroemde komediant. Het dorp, en dat bedoel ik liefdevol, laat je niet in de steek. Menig immigrant heeft zijn hart verloren in ons dorp, uit Anatolië of Holland. Het is een warm nest, waarbij je eerst door de nuchterheid moet prikken. Het is de nuchterheid die zo meesterlijk door Herman Finkers is vertolkt, en gelijk de warmte die deze man evenzo uitstraalt. 

Hier bevinden zich de makers en de vervoerders van dat gemaakte. Bijvoorbeeld een bedrijf als Machinefabriek Boessenkool of vervoerder Bolk. Maar ook kleine ondernemers als ‘Zie, Hoor &Leef’ (voor een mooie bril plus verse koffie met cupcakes), Plus Van Limbeek (altijd vers en met de liefste kassières) of Tuffel (nooit alleen met Apple-problemen). Voor het vertier is hier een ruim aanbod, zoals mijn stamkroeg België, ontbijtje bij Nielz of voor deftiger dineren Willem 4. Het onderwijs staat ook op een hoog niveau, weliswaar geen universiteit, maar wel een klasse ROC van Twente. Geen student daarvan die niet snel een baan vindt. Daarnaast is het gewoon goed leven in ‘ons dorp’. Ik woon en werk in het centrum, in een huurwoning van Beter Wonen. Het is een paleisje dat door hen goed wordt onderhouden. En natuurlijk Heracles.

Kortom, ik houd van mijn dorpje. Het heeft mij en mijn kinderen veel gegeven. Een klein broeinestje van maken, leren maken en dat willen en kunnen verkopen. En niet minder belangrijk, vol verenigingszin, elkaar vertrouwen: noaberschap. Dat wil je als inwoner en dat krijg je. Heb me nog nooit zo ‘senang’ gevoeld als in Almelo.

Vandaar het blauwe ding onderaan. Bovendien, als je daar op klikt krijg je meteen een overzicht van al het moois en de pret dat Almelo te bieden heeft.